Порушення слуху у дітей і методи їх корекції

Картинки по запросу порушення слухуЯк добре, що світ навколо нас наповнений звуками, голосами, музикою … Що ви чуєте зараз? Можливо, поруч перемовляються ваші близькі, за вікном лунають пташині трелі, доносяться з майданчика дитячі голоси або в листі шумить дощ … Слух — найбільше благо для людини, він прикрашає і оживляє наше життя. А якщо говорити строго, слух — це функція організму, забезпечує сприйняття звуку.

Слухова чутливість (гострота слуху) визначається величиною порога чутності. Слух вважається нормальним, якщо ми чуємо шепотную мову на відстані 6 метрів, розмовну — далі 6 метрів. Останнім часом в країні по невиявленим до кінця причин спостерігається зниження слуху (туговухість) серед різних вікових груп. За статистикою, більше 6% населення страждає порушенням слуху різного ступеня. Несвоєчасне виявлення таких порушень, запізніле звернення до лікаря нерідко веде до часткової або навіть повної втрати слуху. Отже, порушення слуху у дітей і методи їх корекції — тема розмови на сьогодні.
Якщо говорити про дорослій людині, то глухота — це обмежена працездатність аж, а іноді і повна інвалідність, труднощі зі спілкуванням з людьми. Ще більш серйозні наслідки зниження слуху для маленьких дітей. Їм тільки належить вчитися правильно говорити, наслідувати при цьому почутому від дорослих. Ось чому наявність хорошого слуху — одне їх обов’язкових умов нормального психомовного розвитку дитини. Слабочуючих дитині часто доводиться відставати від однолітків у плані розумового розвитку, він відчуває труднощі з навчанням в школі, його неминуче переслідують труднощі зі спілкуванням, з вибором професії.
Через що втрачається слух?
Лікарями розрізняються різні типи порушень слуху у дітей: глухота вроджена і набута. Причин, що призводять до придбаної приглухуватості, досить багато, причому самих різних:
• чужорідні тіла зовнішнього слухового проходу і сірчані пробки;
• захворювання порожнини носа та носоглотки (аденоїди, гострий і хронічний риніт, гострий і хронічний синусит, поліноз, викривлення перегородки носа);
• запальні та незапальні захворювання перетинки і слухової труби;
• травми зовнішнього слухового проходу і барабанної порожнини;
• деякі інфекційні захворювання, в результаті яких відбувається зниження слуху;
• алергічні захворювання та стану;
• общесоматические захворювання (цукровий діабет, патологія нирок, крові та ін.), На тлі яких може відбутися зміна слуху;
• застосування деяких антибіотиків (неоміцин, канаміцин, стрептоміцин, мономіцин та ін.), А також деяких сечогінних засобів;
• спадкова патологія;
• вплив промислових, побутових і транспортних шумів, вібрація;
• судинні порушення;
• інтоксикація (окисом вуглецю, ртуттю, свинцем і т.д.);
• тривале користування вушними мікрофонами;
• ряд вікових атрофічних змін у внутрішньому вусі і в центральних відділах слухового апарату і т.п.
Як розпізнати туговухість?
Широка поширеність захворювань, що супроводжуються порушеннями слуху, вимагає своєчасної діагностики та наявності надійних методів дослідження. Сьогодні розпізнавання приглухуватості здійснюється:
• методом тональної аудіометрії — коли вимірюються пороги чутності на різних частотах;
• за допомогою мовної аудіометрії — визначення відсотка розбірливою мови;
• за допомогою камертона — цей старовинний спосіб не втратив свого значення і в наші дні.
Методи корекції порушень слуху у дітей
Лікування приглухуватості і сьогодні залишається дуже складною справою. Що стосується сучасних слухо-поліпшують операцій, то вони ефективні лише при приглухуватості, що виникла в результаті захворювання отосклерозом, алгезівним середнім отитом, хронічним гнійним отитом у дітей з порушеннями слуху, вперше виявленими. Що стосується лікування нейро-сенсорної приглухуватості, медицина не зробила в останні роки серйозних кроків вперед, і медикаментозне лікування невритів слухових нервів раніше залишається малоефективним.
До лікаря якомога раніше!
Наука довела і практика підтвердила, що порушення слуху у дітей необхідно діагностувати в перші місяці життя, щоб провести реабілітаційно-відновник-ні заходи в найбільш чутливі періоди розвитку слуху та мовлення. Одним з надійних способів сьогодні є корекція слуху за допомогою слухового апарату.
К
ілька десятиліть тому, коли якість перших слухових апаратів залишало бажати кращого, у пацієнтів склалася думка, що вони шкідливі. Дійсно, ті апарати сильно спотворювали звук, шуміли, їх не можна було налаштовувати згідно індивідуальних особливостей людини. Однак з тієї пори наука зробила крок далеко вперед. У наш час слуховий апарат — це складний мікроелектронний прилад найвищої якості, який успішно компенсує практично будь-яку ступінь втрати слуху. При всьому розмаїтті моделей можна з достатньою точністю виробляти процедуру первинного вибору апарату. Завдяки налаштуванні його амплітудно-частотних характеристик забезпечується оптимальний рівень посилення і розбірливості звуку.
Сучасний слуховий апарат складається з мікрофона, сприймає та перетворюючого навколишні звуки в електричні сигнали, електронного підсилювача, регулятора гучності і тембру, джерела живлення (акумулятора або елемента) і телефону, що перетворює посилені електричні сигнали в акустичні.
Правильно підібраному слуховому апарату під силу сприяти розвитку залишків слуху. Він ніби тренує слухові аналізатори, включає їх центральні відділи в корі головного мозку, і приносить дитині тільки користь.
Як підбирати слуховий апарат для дитини?
Чим раніше слабочуючих дитині представиться можливість користування слуховим апаратом, тим краще. Відразу після виявлення лікарем у нього порушень слуху, батьки повинні негайно звернутися до сурдолог і отримати консультацію в кабінеті слухопротезування. Не можна відкладати цю справу надовго під приводом, що дитина ще маленька, потрібно дати йому трохи підрости.
Обов’язковий етап розвитку мови у малюка з нормальним слухом — період пасивного її сприйняття, коли дитина тільки може слухати, але не говорити. Подібний період триває 18 місяців з моменту народження і лікарі називають його «вік слуху». Якщо у дитини знижений слух, то він не буде мати можливості розрізняти і запам’ятовувати окремі відрізки елементів мови і з часом зовсім припинить на неї реагувати. При цьому може статися повне зникнення невикористаних залишків слуху. Щоб цьому запобігти, потрібно за допомогою слухового апарату призвести збільшення гучності мови, щоб дати дитині можливість нормально сприймати її.
Однак не всім слабочуючих дітям показані слухові апарати. Не можна, наприклад, їх використовувати при деяких психоневрологічних захворюваннях (наприклад, при епілепсії або судомних синдромах), якщо є захворювання органів слуху і виражені порушення вестибулярної функції, а також при наявності запальних процесів у вусі і т.д. Це питання вирішує тільки лікар.
Слуховий апарат підбирається індивідуально для кожного слабочуючої дитини з урахуванням її особливостей і даних аудіометричного обстеження. Головне, щоб апарат допоміг дитині здійснювати сприйняття мови по можливості в повному обсязі і максимально розбірливо.
Почути многозвучен світу
При порушеннях слуху у дітей методи їх корекції можуть бути різні. Слухопротезування дітям фахівці рекомендують здійснювати за допомогою двох апаратів — так званого бинаурального протезування. Воно полегшує визначення напрямку звуку, що виключно важливо — дитині потрібно знати, звідки може з’явитися транспорт, де саме варто зве його людина і т.д.
Можливість якісного аналізу надходить інформації буває лише тільки якщо є два рівноцінних «приймача». За результатами численних досліджень було встановлено, що завдяки бінауральному протезуванню діти краще розрізняють навколишні звуки і, що дуже важливо, людську мову.
Дитині необхідний і так званий індивідуальний вушний вкладиш (ИУВ), т.к. стандартний, застосовуваний дорослими, йому не підходить. ИУВ може повністю повторити контур дитячого слухового проходу, що забезпечує герметичну, комфортну і надійну фіксацію у вусі. Сучасні технології дозволяють виготовити м’який і твердий вкладиш із самих різних спеціальних матеріалів. А за відсутності ИУВ може відбутися зниження до мінімуму ефекту від слухопротезування, якщо навіть слуховий апарат найвищої якості.
Батьки повинні зрозуміти і усвідомити, що слуховий апарат створений, щоб бути постійним супутником дитини зі зниженим слухом. Апарат необхідно надягати відразу ж, як він прокинеться вранці, не знімати протягом усього дня і тільки перед сном розлучатися з ним. Тільки так у дитини буде можливість звикнути до апарату, навчитися правильно поводитися з ним. У цьому випадку апарат перетвориться на вірного помічника зро
стаючої людини.

Комментарии