СДУГ - лікування, симптоми, причини

СДУГ - це синдром, при якому яскраво виражений дефіцит уваги з гіперактивністю і проявляється він як неврологическо-поведінковий розлад в дитячому розвитку дитини.
Основними відмітними ознаками даного синдрому, на підставі якого ставлять діагноз, виступають наступні симптоми: труднощі при концентрації уваги, гіперактивність (підвищена активність), а також неподдающаяся управління імпульсивність

Причини СДУГ


Точні причини виникнення СДУГ так і не виявлено. Але можуть вплинути такі фактори: погіршення екологічної ситуації; інфекційні хвороби, перенесені майбутньою матір'ю; дію алкоголю, ліків, наркотиків, паління в цей період; загроза переривання, несумісність по резус-фактору, хронічні захворювання матері; передчасні, стрімкі або затяжні пологи; отруєння наркозом, кесарів розтин, внутрішні мозковий крововилив, родові ускладнення, стимуляція пологової діяльності. Небезпечні захворювання немовлят з підняттям високої температури. Астма, серцева недостатність, пневмонія, захворювання нирок , цукровий діабет може негативно вплинути на роботу мозку.
Відводять головну роль при захворюванні синдромом генетичному фактору.
У комплексі часто йдуть супутні розлади - це біполярний афективний розлад, синдром Туретта, дислексія, синдром Аспергера .
СДУГ, а також його лікування і корекція в свій час викликало багато суперечок. У реальному існуванні СДУГ продовжує сумніватися ряд медиків, психологів, педагогів, батьків і просто громадськість. Одні переконані, що СДУГ не існуючий діагноз, а інші схильні вірити в існування генетичних і фізіологічних причин імпульсивного гіперактивного стану у маленьких дітей.
Американські психотерапевти розглядають СДУГ з неврологічною точки зору, як стійке і хронічне захворювання, для якого немає способу лікування. Цим розладом, за даними Америки, страждає до 5% дитячого населення, а також дорослого.
Згідно з чинним в Росії критеріями діагностики, СДУГ у дітей виявляють наприкінці дошкільного, а на пізніх етапах наприкінці шкільного віку. Для остаточного встановлення діагнозу потрібно оцінка поведінки в двох соціальних умовах (вдома і школі). Виявлені порушення у навчанні та соціального поведінки дають підстави для встановлення діагнозу СДУГ. Об'єктивність діагностики СДУГ у дітей та реальних підстав для призначення лікування медпрепаратами залишається відкритим і дискусійним, оскільки немає єдиних діагностичних критеріїв, а також методів оцінюю симптомів захворювання.
СДУГ більш часто зустрічається у хлопчиків. Частота поширення хлопчиків до дівчаток від 3:1 але буває і 9:1


Діагностика СДУГ


В даний час встановлюють діагноз СДУГ на основі феноменологічної психологічної характеристики. Ознаками СДУГ властиво проявлятися лише через деякий час і періодично повторюватися.
Паралельно з порушеннями уваги однією з головних ознак СДУГ виступає імпульсивність, яка проявляється у невмінні тримати контроль над своєю поведінкою при певних вимогах з боку дорослих. Такі діти характеризуються швидкою реакцією на ситуацію, не чекають точних вказівок та інструкцій, неадекватно оцінюють вимоги до завдання. А в підсумку розсіяність, неуважність, легковажність, безпечність. Такі діти не можуть запобігти негативним, а також руйнівні, небезпечні наслідки, викликані їхніми вчинками. Часто малюки піддають себе ризику, проявляючи зайву сміливість і примхи перед однолітками. В результаті відбуваються нещасні випадки. Діти з СДУГ здатні легко, не думаючи завдати матеріальної шкоди власності. Складність у діагностиці СДУГ проявляється в тому, що синдром супроводжує інший розлад - це синдром Туретта
Класифікація DSM-IV
Для встановлення діагнозу СДУГ необхідно наявність у досліджуваного шести, а також більш нижчеперелічених симптомів на "Неуважність", "Гіперактивність", а також наявність однієї ознаки "Імпульсивності". Ці ознаки повинні спостерігатися у дитини протягом півроку.
Пропоновані симптоми на "Неуважність" :
- здатний довго утримувати увагу на деталях, по недбалості та легковажності допускає помилки при виконанні завдань
- з працею зосереджується при виконанні завдань, а також під час ігор
- вам здається, що дитина не слухає звернену до нього мова
- дитина часто не в змозі виконати запропоновані інструкції і впоратися з уроками по шкільній програмі без зовнішніх причин
- самостійно дитина не в змозі виконати завдання або перейти до інших видів діяльності
- по можливості уникає завдань, які вимагають розумового зосередження (шкільна домашня робота)
- дитина втрачає шкільні приладдя (ручки, олівці, зошити, лінійки, гумки)
- дитина легко відволікається на сторонні речі
- виявляє постійно забудькуватість
Пропоновані симптоми на "Гіперактивність" :
- у дитини часто присутні неспокійні миязицільні рухи в кистях, а також стопах
- сидячи на стільці, дитина постійно крутиться, рухливий, встає зі свого місця під час уроків, коли потрібно сидіти

- проявляє безцільну активність у рухах: крутиться, стрибає, бігає, кудись лізе
- не може спокійно грати або тихо займатися чимось
- знаходиться в постійному русі, як-ніби з "моторчиком"
- надмірно балакучий
Пропоновані ознаки "Імпульсивності" :
- дитина відповідає не задумуючись, не вислухавши до кінця
- ні терпіння дочекатися чого-небудь
- заважає іншим розмовляти, перебиває розмову
У дорослих людей, при наявності не виявленої проблеми в дитинстві, зберігаються симптоми СДУГ протягом життя. За статистикою таких людей від 30 % і більше. При наявності СДУГ у дорослих спостерігаються труднощі з увагою, з вивченням нового матеріалу, в міжособистісних відносинах. Висока поширеність СДУГ зустрічається у безробітних, не одружених чоловіків. А в цілому розвиток СДУГ залежить від психологічних проблем і психіатричних захворювань

СДУГ лікування


Думки фахівців з різних країн розходяться в методах лікування і корекції СДУГ. Але всі одностайно вважають результативним комплексний підхід. Комплексний підхід об'єднує кілька методів. Сюди входить модифікація поведінки, психотерапія, педагогічна й нейропсихологическая корекція.
Лікарська терапія рекомендується за індивідуальними показаннями і тільки коли проблеми з СДУГ не реально подолати з допомогою немедикаментозних методів. Призначають лікарі атомоксетин, який не є психостимулятором і не відноситься до похідних амфетаміну. При застосуванні препарату не фіксувалося посилення симптомів СДУГ або інших небажаних явищ, що відбуваються з причини скасування.
З 2010 року опубліковані австралійські дослідження про результативність, а також негативні показання лікування СДВГ стимуляторами. Пролонговану дослідження за хворими тривало 20 років.
Ефективні в лікуванні СДУГ ноотропні препарати, що покращують роботу мозку, обмін та енергетику, а також збільшують тонус кори. Таким чином ноотропи в лікуванні СДУГ активізують вищі психічні функції. Паралельно лікарі призначають препарати, що складаються з амінокислот для поліпшення обміну речовин мозку, а також антидепресанти

Методи лікування СДВГ


Медикаментозне лікування включає нейропсихологічний метод-вправ, завдяки яким пацієнта "переносять" у раніше дитинство і відновлюють нейронні зв'язки. Корекція по нейропсихологической методикою триває дев'ять місяців. В результаті після лікування мозок пацієнта функціонує більш ефективно, відновлюються всі функції.
Синдромний метод враховує свободу дій, бажання хворого при виборі завдання. Метод враховує, що дитина посидющий тоді, коли йому цікаво.
Існують розроблені рухливі ігри, де перемогу в іграх дитина з СДУГ отримує завдяки імпульсивності. Але певною момент він все ж повинен напружити свою увагу.
Біхевіоральна психотерапія (поведінкова) включає педагогічну тактику: метод заохочення, а також покарання. Рекомендується надихати дитини, давати певний позитивний настрій.
Метод сімейної психотерапії, де дитина отримує перші навички спілкування


Прогноз СДУГ


Сильнодіючі препарати, які призначають хворим, які не завжди мають позитивний ефект. Відомі випадки, що після прийому препаратів у дітей з'являлися симптоми невмотивованої агресії. Напади невмотивованої агресії виражаються в спалахах гніву, спрямованого на натовп, своїх однолітків, дорослих, рідних із застосуванням вогнепальної зброї, отруйних речовин і іншого доступного способу дітям. І не дивлячись на це, існує сумнівна полеміка навколо СДУГ з приводу існування душевного розладу

Комментарии