Аутизм у дітей: тривожні симптоми

Аутизм — це розлад мозку, яке часто призводить до складнощів у комунікації. У разі аутизму окремі частини мозку не працюють спільно належним чином. Більшість людей, які страждають аутизмом, мають проблеми у спілкуванні з іншими людьми. Але рання діагностика і лікування допомагають все більшій кількості аутистів реалізувати свій потенціал.
Що викликає аутизм
Аутизм часто проявляється у членів однієї сім’ї, тому фахівці вважають його спадковим захворюванням. Вчені намагаються з’ясувати, які саме гени відповідальні за аутизм.
Інші дослідники з’ясовують, чи не лежать причини аутизму в інших захворюваннях або оточенні дитини.
Деякі люди вважають, що дитячі вакцини викликають аутизм. Однак жодне дослідження не підтвердило це. Своєчасна вакцинація дуже важлива для здоров’я дітей.
Хто схильний аутизму
Аутизм — захворювання більш поширене, ніж багато хто думає. За статистикою, приблизно одна людина зі ста страждає від аутизму.
Аутизм зустрічатися у людей всіх національностей, культур, релігій та соціального походження. Але дослідження показують, що ця хвороба вражає чоловіків частіше, ніж жінок. Це невиліковне захворювання. Діти, які страждають від аутизму, живуть з цим захворюванням усе своє життя.
Які симптоми
Симптоми завжди проявляються у віці до трьох років. Зазвичай батьки помічають, що їх малюк не почав говорити і веде себе не так, як інші діти його віку. Однак іноді трапляється, що дитина починає говорити, а потім втрачає навички мовлення.
Затримка в розвитку мови або дитина взагалі не починає говорити. Може здаватися, що дитина не чує, навіть якщо обстеження показує, що він не глухий.
Повторювані, іноді надмірно, види поведінки, інтереси і гри. Наприклад, дитина весь час розгойдується, ненормально прив’язаний до певних предметів або дуже сильно засмучується, якщо змінюється звичний хід речей.
Не існує «типового аутиста». У людей спостерігається безліч різних проявів аутизму, від легких до важких. Батьки дітей, які страждають від аутизму, часто відзначають, що дитина воліє грати на самоті і не вступає в зоровий контакт з іншими людьми.
Аутизм може також включати наступні проблеми:
  • У багатьох дітей інтелект нижче норми
  • Підлітки часто страждають від депресії і занепокоєння, особливо ті, у кого інтелект нормальний або вище середнього.
  • У деяких дітей до підліткового віку розвиваються епілептичні напади.
  • Як діагностується аутизм
    У лікарів є нормативи, за якими вони розуміють, чи проявляє дитина симптоми аутизму. Симптоми діляться на три категорії.
  • Соціальні взаємодії і відносини. Наприклад, дитина уникає зорового контакту. Аутистам складно розуміти почуття інших людей, наприклад, біль або смуток.
  • Вербальна та невербальна комунікація. Наприклад, дитина не розмовляє. Або без кінця вимовляє одну і ту ж фразу.
  • Обмежені інтереси. Наприклад, маленькі діти часто грають з однією частиною іграшки, а не з іграшкою цілком. Старші діти або дорослі можуть пристрасно цікавитися однієї вузької темою, наприклад, колекційними картками або номерними знаками.
  • Також дитина може пройти обстеження слуху та інші подібні тести, щоб з’ясувати, чи не викликані відхилення іншими захворюваннями.
    Діагностика захворювання являє собою формальну ідентифікацію, яку зазвичай здійснює лікар-педіатр або терапевт. Постановка діагнозу важлива з двох причин:
  • Це допомагає людям, хворим на аутизм (та їхнім сім’ям) зрозуміти, чому вони відчувають певні складності, і що з цим робити.
  • Діагноз дозволяє хворим отримувати необхідну медичну допомогу.
  • Для проведення діагностики лікуючий лікар направляє пацієнта до відповідного фахівця. Багатьом людям ставлять діагноз «аутизм» ще в дитинстві. У цьому випадку їх батьки або опікуни можуть попросити у лікуючого лікаря напрямок до лікаря-фахівця.
    Як лікується аутизм
    Для лікування аутизму використовується поведінкова терапія. Така терапія винагороджує правильна поведінка і завдяки цьому дитина вчиться соціальним навичкам і комунікації.
    При ранньому початку терапії більшість дітей з аутизмом вдається навчити спілкуватися з людьми і обслуговувати себе.
    В залежності від індивідуальних особливостей дитини лікування може включати мовну або фізичну терапію. Для лікування таких проблем, як депресія або обсесивно-компульсивний розлад, можуть використовуватися ліки.
    Так як люди, які страждають аутизмом, дуже різні, деякі види лікування можуть підходити не для всіх. Тому обов’язково залучати всіх, хто пов’язаний з вихованням дитини, і пробувати різні методи, щоб знайти найбільш відповідні.
    Міфи про аутизм
    Існує міф про те, що люди, які страждають від аутизму, не володіють ніякими емоціями. Але вони відчувають почуття щастя, любові, смутку так само, як і всі інші. І те, що вони не можуть висловити свої почуття тим же способом, яким їх виражають здорові люди, не означає, що у них немає ніяких емоцій взагалі. Вони теж вміють відчувати. Цей міф, який є результатом невігластва суспільства, необхідно розвіяти, навчаючи людей уважному і делікатному поводженню з людьми-аутистами.
    Далеко не кожна людина, хворий на аутизм, має будь-яким незвичайним даром або є генієм, наприклад, в галузі математики або музики. Це звичайні люди, такі ж, як всі інші, але з аутизмом.
    Як родині впоратися з вихованням дитини-аутиста
    Важлива частина терапії полягає в тому, щоб всі інші члени родини дізналися все необхідне про аутизм і навчилися справлятися з симптомами у дитини. Це знизить рівень стресу у решти членів сім’ї і допоможе дитині.
    У лікуванні можуть допомогти не тільки лікарі, а й друзі, лікарі, викладачі, а також організації, що об’єднують людей з подібними проблемами.
    Поради
  • Плануйте перерви. Турбота про дитину з аутизмом — важкий повсякденну працю. Планування перерв допоможе всій родині.
  • Звертайтеся по допомогу, коли дитина підросте, особливо в підліткові роки.
  • Спілкуйтеся з іншими сім’ями, в яких ростуть діти з аутизмом. Ви можете обговорювати свої проблеми і обмінюватися порадами з людьми, які вас зрозуміють.
  • Комментарии